Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Λαχανοντολμάδες

Η σημερινή κυριακάτικη συνταγή είναι λαχανοντολμάδες από τον Ηλία Μαμαλάκη, μια συνταγή από την Μακεδονία. Την αντέγραψα από εδώ

Υλικά (για 6 άτομα)

1 μεγάλο αφράτο λάχανο 1 ½ κιλό

600 γραμμάρια χοιρινό κιμά

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι για πιλάφι

1 μεγάλο κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ

1 φλιτζάνι του καφέ πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

για το αβγολέμονο

2 αβγά

χυμό από 1 ½ λεμόνι

αλάτι

Οδηγίες

Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το βάζετε να βράσει. Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μαχαίρι αφαιρείτε το κοτσάνι του. Ρίχνετε το λάχανο στο καυτό νερό και το ζεματάτε αφαιρώντας σταδιακά τα ζεματισμένα φύλλα μέχρι σχεδόν να τελειώσουν. Βγάζετε και το υπόλοιπο λάχανο και απλώνετε τα φύλλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το χοιρινό κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το λειωμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, αλατίζετε και ζυμώνετε το μίγμα καλά. Αν είναι σφικτό προσθέστε ακόμα λίγο νερό, να είναι αφράτο και μελάτο.

Παίρνετε τα φύλλα τα πολύ μεγάλα τα κόβετε στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε τους ντολμάδες βάζοντας στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας από τον κιμά. Αναδιπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσει η γέμιση και ρολάρετε το φύλλο μέχρι να γίνει ο ντολμάς. Εάν είναι μεγάλο το φύλλο κόφτε την άκρη που περισσεύει.

Απλώστε μερικά φύλλα λάχανο μέσα στη κατσαρόλα και αρχίστε να στοιβάζετε τους ντολμάδες σφικτά. Στοιβάξτε τους όλους σε 2-3 στρώματα. Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο και νεράκι τόσο μέχρι να σκεπαστούν καλά. Ακουμπήστε επάνω στους ντολμάδες ένα βαρύ πιάτο για να μην χορεύουν κατά το μαγείρεμα. Βράστε τους για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε τους έτσι για 2 ώρες μέχρι να στεγνώσουν.

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος προσθέστε λίγο νερό μέσα στη κατσαρόλα και βάλτε τους να ζεσταθούν καλά.

Ετοιμάστε το αβγολέμονο. Κτυπήστε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια, ενώστε ασπράδια και κρόκους, προσθέστε το λεμόνι, ρίξτε μέσα 2 κουτάλες της σούπας από το ζουμί των ντολμάδων και ρίξτε το αβγολέμονο στη κατσαρόλα. Αναταράξτε καλά τη κατσαρόλα κρατώντας τη από τα 2 χέρια, αφήστε το μίγμα να ζεσταθεί λίγο και σερβίρετέ τους.

Related Posts with Thumbnails