Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Κις με μανιτάρια

Εχω αντιγράψει την συνταγή αυτή από ενα βιβλιαράκι μαγειρικής της ΕΛΑΪΣ που το εχω εδω και πολλά χρόνια. Μου φάνηκε πολύ ωραια συνταγή και θέλω να την φτιαξω στο επόμενο διάστημα.

Υλικά

Ζύμη

120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ. βιταμ κομμένο σε κύβους

1 κρόκο αυγού

2 κουταλιές κρύο νερό

μια πρέζα αλάτι

Γέμιση

200 γρ. quiche de cogumeloμανιτάρια κομμένα

80 γρ. βιταμ

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

200 γρ. γάλα

1 1/2 κουταλιά αλεύρι

1 κουταλιά παρμεζάνα

1 αυγό

1 κουταλιά βασιλικό ψιλοκομμένο

μερικά φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Ζύμη

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε καλά παγωμένο μπωλ. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το βιταμ, τον κρόκο και το νερό αναμειγμένο με λίγο αλάτι. Δουλεύετε τα υλικά όλα μαζί παίρνοντας λίγο λίγο το αλέυρι ώσπου το μίγμα να γίνει σαν το ψίχουλο του ψωμιού. Ζυμώνετε κατόπιν το μίγμα ώσπου η ζύμη σας να σχηματισθεί σε μπάλα. Τυλίγετε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει μισή ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Σωτάρετε με τα 50 γρ βιταμ τα μανιτάρια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια ώσπου να μαλακώσουν. Βάζετε το μλιγμα σε μια πιατέλα.

Ετοιμάζετε κρέμα μπεσαμέλ με το υπόλοιπο βιταμ, το αλεύρι και το γάλα. Μόλις η κρέμα πήξει ελαφρά την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αυγό, την παρμεζάνα, το βασιλικό, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και στρώνετε σε φόρμα για τάρτες 20 εκ,, την τρυπάτε με το πηρούνι. Ψήνετε τη κις άδεια σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου και τη βγάζετε μόλις πάρει χρώμα. Ρίχνετε το μίγμα των μανιταριών και από πάνω την κρέμα που ετοιμάσατε.Ψήνετε την κις σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρετε την κις ζεστή με μια σαλάτα σαν ένα ελαφρύ γεύμα. Τρώγεται όμως και κρύα.

3 comentários:

  1. Αγαπημένα τα μανιτάρια στην οικογένεια μας, η γυναίκα μολυ τα λατρεύει και τα κάνω πολύ πολύ συχνά μα όχι έτσι..θα αντιγράψω την συνταγή αν επιτρέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Δημητρη,
    Κι εμενα μου αρεσουν πολύ τα μανιταρια, και βρηκα πολυ ενδιαφερουσα την συνταγή αυτη. Οταν την φτιαξω κι εγω θα ενημερωσω την αναρτηση με εντυπωσεις.
    Καλη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ίδιο βιβλιαράκι έχουμε... αυτήν φτιάχνω και είναι τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    καλή εβδομάδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails