Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Τούρτα γενεθλίων

 

Οταν είμαστε μικρά παιδιά, η μητέρα μου ετοίμαζε στα γενεθλιά μου και του αδελφού μου μια υπέροχη τούρτα γενεθλίων. Ολόλευκη γεμάτη καρύδα τριμμένη.

Είχε ενα αυτοσχέδιο, θα έλεγα, δίσκο από ξύλο, το οποιο το κάλυπτε ομορφα με αλουμινόχαρτο και πάνω στον δισκο αυτό σχημάτιζε την τούρτα. 

Χρόνια τώρα ψάχνω να βρω τη συνταγή αυτής της τούρτας. Σήμερα νομίζω την βρήκα στα τετράδια της μητέρας μου (χωρις να είμαι 100% σίγουρη ότι ηταν αυτη η ίδια συνταγή για να πω την αλήθεια). Ενδεχομένως να εκανε διπλάσια ποσότητα γιατι στις αναμνήσεις μου από την εποχή εκείνη, μου φαινεται πως η τούρτα ήταν πιο ψηλή με περισσότερες στρώσεις.

Στιγμές, εικόνες και γεύσεις που σου μένουν για πάντα…


Υλικά

1 καρύδα (ή αρκετή καρύδα τριμμένη)

3/4 του λίτρου κρέμα γάλακτος

2 1/2 φλυτζάνια αλεύρι

4 αυγά

2 φλυτζάνια ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μπεϊκιν παουντερ

1 φλυτζάνι βούτυρο

1 1/2 φλυτζάνι γάλα


Οδηγίες

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τουσ κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεϊκιν παουντερ και τα προσθέτουμε στην ζύμη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα.

Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, και τα προσθέτουμε στην ζύμη, ανακατεύοντας καλά, τώρα χωρίς να χτυπάμε.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη και τα ψήνουμε σε δύο ίδια χαμηλά ταψιά (π.χ. ταψιά τάρτας) βουτυρωμένα και αλευρωμένα σε μέτριο φούρνο.

Αφου εχει ψηθεί το παντεσπάνι, τρίβουμε την καρύδα. Επίσης χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με όση ζάχαρη θέλουμε. Μονταρουμε την τούρτα σε στρώσεις ως εξής:

Κάτω βάζουμε το ένα παντεσπάνι (ραντίζουμε αν θέλουμε με λίγο ρούμι ή κονιακ). Απλώνουμε την κρέμα και στην συνέχεια την καρύδα τριμμένη.  Βάζουμε το δευτερο παντεσπάνι από πάνω και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την κρέμα και την καρύδα τριμμένη από πάνω.

Μπορούμε να διασκοσμήσουμε την τούρτα, γράφοντας “Χαρούμενα Γενέθλια” με ασημένια κουφετάκια ή όπως αλλιώς μπορει να φανταστεί κανείς.

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Κοτόπουλο Στρογγονόφ

Υλικά

800 γρ στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρές λωρίδες

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 φλυτζάνια του καφέ κονιάκ

200 γρ φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα

2 τομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους ή 2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ

1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

2 κουταλιές της σούπας κετσαπ

1 κουτί κρέμα γάλακτος (250 ml)


Οδηγίες

Λυώνουμε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε εκεί το κοτόπουλο σιγά σιγά σε δυνατή φωτιά, μη αφήνοντας να σχηματίσει υγρά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και σωτάρουμε εκεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το κονιάκ. Εδώ για όσους ξερουν το κάνουν φλαμπέ, γυρίζουμε δηλαδή λίγο το τηγανι ώστε να πάρει φωτιά (εγώ δεν το κάνω ποτέ, απλά βάζω το κονιάκ ;-) ). Οταν τελειώσει η φλόγα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σκεπάζουμε το τηγάνι αφήνοντας να βράσει λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τις τομάτες (η τον πελτέ) και αφήνουμε να βράσει άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη κέτσαπ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά.

Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και βγάζουμε από τη φωτιά πριν αρχίσει να βράζει.

Σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτα βραστή ή πατάτες τηγανητές κομμένες σε πολυ ψιλές λωρίδες.

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

Πίτα στο μπλέντερ

Υλικά

Ζύμη

3 αυγά

1 φλυτζάνι σπορέλαιο

2 φλυτζάνια γάλα

2 φλυτζάνια αλεύρι

αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μπεϊκιν πάουντερ

λίγο τυρί τριμμένο


Γέμιση

Υλικά της αρεσκείας σας, για παράδειγμα:

  • κοτόπουλο μαγειρεμένο, αρακάς, καλαμπόκι.

  • ζαμπόν, τυρί

  • λουκάνικα Φρανκφούρτης και ανάμικτα λαχανικά

Οδηγίες

Ζύμη

Χτυπάμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μπλέντερ.

Βουτυρώνουμε ένα πυρεξ, και ρίχνουμε τη μισή ζύμη πρώτα, μετά προσθέτουμε τη  γέμιση και στην συνέχεια καλύπτουμε με το υπόλοιπο της ζύμης.

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.


Γέμιση

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης που εχουμε επιλέξει και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Σαλάτα με βίδες

Υλικά

1/2 πακέτο μακαρόνια βίδες

1 κονσέρβα τόνο

1 κουτί κρεμα γάλακτος

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή κρεμμυδάκια φρεσκα αν προτιμάτε)

2 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμένες

αλάτι

λευκό πιπέρι

ρίγανη


Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια “Al dente”, τα σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βαζουμε τα μακαρόνια σε ενα πυρεξ, και προθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με προσοχή για να μην σπάσουν τα μακαρόνια.

Στολιζουμε με κλαδάκια μαϊντανό.


Σημείωση: Την συνταγή αυτή την αντέγραψα από ενα βραζιλιάνικο site μαγειρικής http://cybercook.terra.com.br/receita-de-salada-de-macarrao-parafuso.html?codigo=8456

Related Posts with Thumbnails