Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Παστέλ με γέμιση κρέατος

pastel Το παστέλ εiναι ενα πολύ δημοφιλές γρήγορο φαγητό στην Βραζιλία όπως για μας είναι η  τυρόπιτα. Είναι ένα είδος τηγανιτής πιτας αν και υπάρχουν συνταγές που γίνονται  στο φούρνο. Τα παστέλ πωλούνται μεταξύ άλλων και στις λαϊκες αγορές, με κλασική γέμιση τυριού ή κρέατος. Το χαρακτηριστικό της πίτας αυτής ειναι η πολύ τραγανή υφή της ζύμης με φουσκάλες που σχηματίζονται κατά το τηγάνισμα. Το μυστικό που τα κάνει τραγανά ειναι η προσθήκη λίγης cachaça (το εθνικό ποτό της Βραζιλίας, φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο).

Βρηκα όμως μια συνταγή χωρίς cachaça, και σας την παραθέτω. Κάποια στιγμή όμως θα βάλω και μια συνταγή της ζύμης με cachaça.

Υλικά

Ζύμη

1 κιλό αλεύρι

2 αυγά

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 φλυτζάνια γάλα

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού μπεϊκιν παουντερ

λάδι για τηγάνισμα

Γέμιση

1 κιλό κιμάς

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

150 γρ σάλτσα τομάτας

Μπορούμε ακομα να προσθέσουμε και άλλα υλικά της αρεσκίας μας όπως: βρασμένα αυγά κομμένα, αρακά, ελιές, καλαμπόκι, καρότα για να δίνουν μια ξεχωριστή γεύση.

Οδηγίες

Ζύμη

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπεϊκιν παουντερ.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι, και τα προσθέτουμε στη ζύμη, μαζί με το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και δόυλεύουμε τη ζύμη  με τα χέρια μέχρι να γίνει μαλακή και ομογενής. Καλύπτουμε τη λεκάνη με ένα πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Με ένα ρολό, ανοίγουμε πολύ ψιλό φύλλο πάνω σε μια επιφάνεια αλευρωμένη. Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους. Βαζουμε λίγη γέμιση, αφού εχει κρυώσει, στο κέντρο και το διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο. Με ενα πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες.  Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τα παστέλ  και σε τετράγωνο σχήμα.

Τηγανίζουμε σε μπολικο καυτό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τα παστέλ είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κιμά, και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε να βράσει μεχρι το κρέας να στεγνώσει αρκετά.

Προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε και πάλι να βράσει μέχρι να στεγνώσει αρκετά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.

2 comentários:

  1. Πολύ νόστιμο φαίνεται! Πόσο μεγάλα είναι; Σαν τα σφολιατάκια τα στρογγυλά που πουλάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα big mama,
    Στο εμπόριο οπου πουλάνε pastel, το εχουν συνήθως σε τετράγωνο σχήμα και το μέγεθος είναι λίγο μεγαλύερο από το μέγεθος της τετράγωνης τυρόπιτας που πουλάνε στους φούρνους εδω.
    Στα σπίτια τα κάνουμε πιο μικρά πανω κατω σαν τα σφολιατάκια που λες. Αυτό εξαρτάται από τα γουστα του καθενός αλλά και φυσικά από το μέγεθος του τηγανιού που θα χρησιμοποιηθει.

    Φιλάκια και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails