Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ζύμη για παστέλ με cachaça

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι παστέλ στις λαϊκες αγορές

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά cachaça (βραζιλιάνικο ποτό φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο)

κρύο νερό

αλάτι

Οδηγίες

Σε μια μεγαλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Φτιάχνουμε χώρο στο κεντρο, όπου προσθέτουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, την cachaça. Φτιάχνουμε ενα αλατόνερο με λίγο νερό και αλάτι και το προσθέτουμε και αυτό. Ζυμώνουμε καλά μεχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομογενής ζύμη, με καλή υφή, ουτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή.

Καλύπτουμε την λεκάνη με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια π.χ. μαρμάρινη, και κόβουμε 4-5 κομμάτια από τη ζύμη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με ένα ρολό, ώστε να εχουμε ψιλά φύλλα ζύμης που θα κόψουμε σε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα και θα τα γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας (π.χ κίτρινο τυρί, γέμιση με μαγειρεμένο κιμά και διάφορα άλλα υλικά). Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά στεγνή για να μην μας ανοίξει την ζύμη. Με ενα πιρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες, αφού εχουμε διπλώσει τη ζύμη πάνω στη γέμιση.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο και καυτό λάδι.

7 comentários:

  1. Και που βρίσκουμε cachaça;;;
    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Ξανθή,
    Cachaça εχω βρει σε καποιες κάβες, ειδικά τον τελευταίο καιρό που το ποτό caipirinha εχει διαδοθεί πολύ και στην Ελλάδα, και το οποιο ειναι φτιαγμενο από cachaça και lime.
    Υπάρχει επίσης ενα μαγαζί στην Καλλιθέα, οπου μπορει να βρει κανείς διαφορα βραζιλιανικα προιοντα που δεν τα βρισκεις αλλού στην Ελλάδα: http://www.madeinbrazil.gr/Contato.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης η προσθήκη της cachaça στην συνταγή ειναι για να κάνει τη ζύμη πιο τραγανή και στεγνή κατά το τηγάνισμα. Θεωρητικά δεν θα υπαρχει πρόβλημα να φτιαξει κάποιος τη ζύμη χωρίς την cachaça.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε όλο και περισσότερες κάβες βρίσκεις πλέον cachaça, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή τον τελευταίο καιρό!
    Καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cachaca τελειο ποτο!!!
    Σε καποια αλλη αναρτηση σου αφησα το μεσημερι σχολιο, αλλα δεν θυμαμαι που.
    Καλησπερα,
    ειμαι λατρης της Βραζιλιανικης κουζινας γιατι η μητερα μου με τον πατερα μου ζησαν Βραζιλια καποια χρονια και μικρη ετρωγα διαφορα πιατα απο κει.
    Μετα τα ξαναεφαγα πριν 10 χρονια στην Πορτογαλια.
    Θα τα ξαναπουμε συντομα.
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails