Κυριακή, 12 Απριλίου 2009

Μουσακάς

Υλικά

Σάλτσα

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

600 γρ. κιμάς

3 ντομάτες

2 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί

1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη

2 ασπράδια αυγών

150 γρ. τυρί τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

κανέλα

λίγη ζάχαρη

Άλλα υλικά

1/2 κ. μελιτζάνες

500 ml μπεσαμελ

Οδηγίες

Σάλτσα

Τσιγαρίζουμε γρήγορα τα κρεμμύδια στη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

Προσθέτουμε το κιμά και αφήνουμε να τσιγαρίσει καλά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το κρασί, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά της σάλτσας. Πρέπει να βγει μια πηχτή σάλτσα.

Προσθέτουμε την φρυγανιά τριμμένη.

Χτυπάμε τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στην σάλτσα. Βγάζουμε από την φωτιά, και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες.

Μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες (κατά μήκος) σε λεπτές φέτες (1/2 εκατοστό περίπου)

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για λίγο

Στη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες.

Τελικές οδηγίες

Σε ένα πυρίμαχο ταψί στρώνουμε τον μουσακά ως εξής:

Πρώτα βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, μετά μια στρώση σάλτσας. Και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε με τα υλικά και να μελιτζάνες στην τελευταία στρώση.

Προσθέτουμε στην μπεσαμελ την μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε την μπεσαμελ πάνω στο μουσακά, και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Αναφορές

  1. Μπεσαμέλ (με αλεύρι)
  2. Μπεσαμέλ (με άμυλο αραβοσίτου - κορν φλαουρ)

0 comentários:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails