Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κίμπε ψητό

Αυτή είναι μια αγαπημένη συνταγή αραβικής (ίσως από την Συρία;;)  προέλευσης, για ενα είδος μπιφτέκι με πλιγούρι. Στην Βραζιλία ειναι ενα ιδιαίτερα αγαπημένο ορεκτικό και τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω βγάλει από ενα βραζιλιάνικο βιβλιαράκι με συνταγές από τα πολλά που εχω και προσέχω… σαν τα μάτια μου.

Υπαρχουν παραλλαγές για ωμό, τηγανητό ή και ψητό κίμπε. Επέλεξα να γράψω για την τελευταία καθώς είναι η αγαπημένη μου συνταγή


Υλικά

Βάση

300 γρ πλιγούρι

500 γρ κιμάς χωρίς λίπος και νεύρα

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 ματσάκι δυόσμο

αλάτι

μαυρο και άσπρο πιπέρι


Γέμιση

250 γρ κιμάς

αλάτι

μαύρο και άσπρο πιπέρι

1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μοντάρισμα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο


Οδηγίες

Βάση

Πλένουμε το πλιγούρι, και  το αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για 1 ώρα. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε στο πλιγούρι τα υπόλοιπα υλικά και το ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια.


Γέμιση

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να αρχίσει να ροδίσει το κρεμμύδι.


Μοντάρισμα

Βουτυρώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, ένα ταψί ή πυρέξ (διαμέτρου 20cm περίπου αν είναι στρογγυλό).

Απλώνουμε το 1/3 της βάσης στο πυρέξ. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση και τέλος σκεπάζουμε με την υπόλοιπη βάση. Η δευτερη στρώση της βάσης πρέπει να βγεί πιο χοντρή από ότι η πρώτη.

Βρέχουμε τα χέρια μας και πιέζουμε με τα βρεγμένα χέρια το κίμπε, ειδικά στις άκρες, ώστε να αποκτήσει μια επίπεδη επιφάνεια. Πρέπει να εχει περιπου 4 cm ύψος.

Με ένα βρεγμένο μαχαίρι, σχηματίζουμε στην επιφάνεια του κίμπε ρόμβους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C με 190C. Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από το κίμπε. Το βαζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά.

Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου, και σερβίρουμε με λεμόνι που μπορεί όποιος θέλει να στύψει από πάνω.

0 comentários:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails