Σαλάτα με πένες, ρόκα και λιαστές ντομάτες

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή μακαρονοσαλάτας με πένες

Κεϊκ καρότου

Κεϊκ καρότου

Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Κρέμα με ρεβίθια, μανιτάρια και κρουτόν

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Πουτίγκα με γάλα Βλάχας

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Cromequis από κοτόπουλο

Υλικά

1 κούπα στήθος κοτόπουλο βρασμένο ή περισεύματα από κοτόπουλο

1 σκελίδα σκόρδο

ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι ζωμό κότας

1/2 κουταλιά της σούπας μαργαρίνης

1/2 φλυτζάνι γάλα

1 φλυτζάνι αλεύρι

2 αυγά

πράσινες ελιές ψιλοκομμένες

τριμμένο τυρί


Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι, προσθέτουμε το ζωμό κότας, την μαργαρίνη, το γάλα. Προσθέτουμε σιγα σιγά το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε μια λεκάνη, βάζουμε την ζύμη, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα αυγά, τις ελιές και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σχηματίζουμε μπαλάκια με την ζύμη, σαν κροκέτες, τις περνάμε από χτυπημένο αυγό και τριμμένη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Νόστιμα ταρτάκια

Υλικά

Ζύμη

250 γρ αλεύρι

125 γρ μαργαρίνη

1 κρόκος αυγού

1 πρέζα αλάτι

γάλα όσο χρειάζεται για να δέσει η ζύμη

Ζεστή γέμιση

100 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα

50 γρ τυρί μοτσαρέλα ψιλοκομμένο

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

1/4 φλυτζάνι γάλα

1 πρέζα αλάτι

φέτες τομάτας για να βάζουμε από πάνω


Κρύα γέμιση

150 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο

σέλινο ψιλοκομμένο

1 μήλο τριμμένο

μαγιονέζα


Οδηγίες

Ζύμη

Ανακατεύομε το αλεύρι, την μαργαρίνη, τον κρόκο, και προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά όσο χρειάζεται για να δέσει η ζύμη.

Σχηματίζουμε μπαλάκια με την ζύμη και τα απλώνουμε σε φορμάκια για ταρτάκια, κόβοντας την ζύμη που περισσεύει στις άκρες. Τρυπάμε τη ζύμη με ενα πηρούνι και βάζουμε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί για 15 λεπτά.


Ζεστή γέμιση

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε τα ταρτάκια ήδη ψημένα. Βάζουμε μια φέτα τομάτας πάνω από κάθε ταρτάκι


Κρύα γέμιση

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και γεμίζουμε ταταρτάκια ήδη ψημένα αλλά αφού έχουν κρυώσει.

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Σπέσιαλ σαντουιτς με κρέας

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες

λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι αν θέλουμε

1 φύλλο δάφνης

2 λίτρα νερό

1 κούπα τομάτες ψιλοκομμένες

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 φλυτζάνι καρότα ψιλοκομμένα

1 φλυτζάνι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες

1/2 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Σε μια χύτρα ταχύτητος, τσιγγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι, το καυτερό πιπέρι, το φύλλο δάφνης, και το νερό. Κλείνουμε την χύτρα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και ψιλοκόβουμε το κρέας, Προσθέτουμε τις τομάτες, την πιπεριά, τα καρότα, τις ελιές και τον μαϊντανό και το βάζουμε πάλι στην φωτιά για άλλα 10 λεπτά.

Το χρησιμοποιούμε ως γέμιση σε σαντουιτς

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Κίμπε ψητό

Αυτή είναι μια αγαπημένη συνταγή αραβικής (ίσως από την Συρία;;)  προέλευσης, για ενα είδος μπιφτέκι με πλιγούρι. Στην Βραζιλία ειναι ενα ιδιαίτερα αγαπημένο ορεκτικό και τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω βγάλει από ενα βραζιλιάνικο βιβλιαράκι με συνταγές από τα πολλά που εχω και προσέχω… σαν τα μάτια μου.

Υπαρχουν παραλλαγές για ωμό, τηγανητό ή και ψητό κίμπε. Επέλεξα να γράψω για την τελευταία καθώς είναι η αγαπημένη μου συνταγή


Υλικά

Βάση

300 γρ πλιγούρι

500 γρ κιμάς χωρίς λίπος και νεύρα

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 ματσάκι δυόσμο

αλάτι

μαυρο και άσπρο πιπέρι


Γέμιση

250 γρ κιμάς

αλάτι

μαύρο και άσπρο πιπέρι

1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μοντάρισμα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο


Οδηγίες

Βάση

Πλένουμε το πλιγούρι, και  το αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για 1 ώρα. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια. Προσθέτουμε στο πλιγούρι τα υπόλοιπα υλικά και το ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια.


Γέμιση

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να αρχίσει να ροδίσει το κρεμμύδι.


Μοντάρισμα

Βουτυρώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, ένα ταψί ή πυρέξ (διαμέτρου 20cm περίπου αν είναι στρογγυλό).

Απλώνουμε το 1/3 της βάσης στο πυρέξ. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση και τέλος σκεπάζουμε με την υπόλοιπη βάση. Η δευτερη στρώση της βάσης πρέπει να βγεί πιο χοντρή από ότι η πρώτη.

Βρέχουμε τα χέρια μας και πιέζουμε με τα βρεγμένα χέρια το κίμπε, ειδικά στις άκρες, ώστε να αποκτήσει μια επίπεδη επιφάνεια. Πρέπει να εχει περιπου 4 cm ύψος.

Με ένα βρεγμένο μαχαίρι, σχηματίζουμε στην επιφάνεια του κίμπε ρόμβους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C με 190C. Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από το κίμπε. Το βαζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά.

Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου, και σερβίρουμε με λεμόνι που μπορεί όποιος θέλει να στύψει από πάνω.

Κρέμα φράουλα

Υλικά

1/2 κιλό φρέσκιες φράουλες

ζάχαρη όσο θέλουμε

χυμός από 1 λεμόνι

1/2 κιλό κρέμα σαντιγύ

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις περνάμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε τον χυμό που πήραμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την καλά χτυπημένη κρέμα σαντιγύ. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
 
Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια παγωτού και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 7 ώρες.

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Πίτα με πουρέ

Υλικά

πουρές πατάτας

κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο ή κιμάς

ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

5 τομάτες ψιλοκομμένες ξεφλουδισμένες

ελιές

αλάτι

πιπέρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε έναν πουρέ πατάτας όπως μας αρέσει

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο ή τον κιμά και σωτάρουμε καλά. Προσθέτουμε τις τομάτες, τον μαϊντανό, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτεί καλά.

Σε έναν βουτυρωμένο πυρέξ, απλώνουμε το μισό πουρέ. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Κεφτέδες με ψιλοκομμένο κοτόπουλο

Υλικά

4 φλυτζάνια καλαμποκάλευρο

1 φλυτζάνι αλεύρι

2 αυγά

1 μέτριο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 πρέζα αλάτι

πιπέρι

1 κιλό στήθος κοτόπουλου

2 ποτήρια ζωμός κότας

Οδηγίες

Βράζουμε το στήθος κοτόπουλου, αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε αρκετά καλά.

Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, τα αυγά, το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο λιωμένο, το μαϊνταό ψιλοκομμένο, και το ζωμό. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σχηματίζουμε κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Πίτσα με μακαρόνια

Υλικά

1/2 πακέτο ταλιατέλες βρασμένες

5 τομάτες ξεφλουδισμένες

100 γρ ζαμπον

100 γρ τυρί μοτσαρέλα

μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

Οδηγίες

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Στρώνουμε τα βρασμένα μακαρόνια.

Λιώνουμε με ένα πηρούνι τις τομάτες και τις απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια.

Κόβουμε την μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια και το ζαμπόν σε φετούλες και τα προσθέτουμε στο ταψί.  Προσθέτουμε τις ελιές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω.

Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Σαλάτα Νισουάζ

Υλικά

Σαλάτα

1 κονσέρβα τόνο σε νερό, στραγγισμένο

4 μικρές πατατούλες με τη φλούδα τους

15 τοματάκια τσέρι

150 γρ βρασμένα φασολάκια

10 μαύρες ελιές

4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

1 αυγό βραστό

Dressing

1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα

αλάτι

πιπέρι

λίγο θυμάρι και ρίγανη


Οδηγίες

Βράζουμε τις καλά πλυμένες πατατούλες σε αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

Στραγγίζουμε τον τόνο και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Κόβουμε τα τοματάκια στη μέση.

Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά.

Κόβουμε το βρασμένο αυγό στα τέσσερα.

Μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα, τοποθετούμε όλα τα υλικά, αφήνοντας πάνω-πάνω το κομμένο αυγό, τα χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού και τις ελιές.

Για το dressing, χτυπάμε καλά σε ένα σεϊκερ ή στο μούλτι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, θυμαρι και ρίγανη. Το χτυπάμε καλά για να ομογενοποιηθεί.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing.

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Κροκέτες από φοινικοκαρδιές

Υλικά

1 βαζάκι φοινικοκαρδιές
ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι

σκόρδο

μαϊντανός

ελιές

1 τομάτα ψιλοκομμένη

αλάτι

1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί

3 αυγά

3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ

λίγο γάλα

1 αυγό και φρυγανιά τριμμένη για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Σωτάρουμε τις φοινικοκαρδιές με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις ελιές, η τομάτα όλα καλά ψιλοκομμένα. Βάζουμε λίγο αλάτι και λίγο νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.

Σε άλλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το τυρί , τα αυγά, το κορν φλαουρ και λίγο γάλα. Το αλατίζουμε και το βάζουμε στην φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την κρέμα στις φοινικοκαρδιές και ανακατεύοτμε καλά. Σχηματίζουμε τις κροκέτες και τις περνάμε σε χτυπημένο αυγό και στην τριμμένη φρυγανιά.  Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Κεϊκ μελιού

Υλικά

Ζύμη

3 φλυτζάνια αλεύρι
 
1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι μέλι

1 φλυτζάνι γάλα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο σκόνη

Χυμό από 1/2 λεμόνι ή 1 φλυτζανάκι χύμο από λεμόνι

1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

 

Γλάσο

2 κουταλιές της σούπας γάλα

1 φλυτζάνι ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ρόφημα σοκολάτας


Οδηγίες

Ζύμη

Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά. Ψήνουμε το κεϊκ σε βοθτυρωμένο ταψί.

Γλάσο

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το γλάσο στο ζεστό κεϊκ και μετά αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε τετραγωνάκια

Related Posts with Thumbnails