Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Βραζιλιάνικες γιορτές του Ιουνίου

Στην Βραζιλία ο μήνας Ιούνιος είναι μήνας γιορτινός με πλούσια χειμωνιάτικα εδέσματα, κυρίως γλυκά.

Είναι ο μήνας του Αγίου Αντωνίου,  του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή και του Αγίου Πέτρου. santoantonio

Αύριο 13 Ιουνίου είναι πρώτη γιορτή, του Αγίου Αντωνίου, o προστάτης του γάμου, που βοηθά της ανύπαντρες  κοπέλες να βρουν γαμπρό!! Στις παλιές εποχές οι κοπέλες προσεύχονταν στον Άγιο για να παντρευτούν. Εμεινε στην παράδοση ένα πλήθος από “τελετές” (δεν ξερω ακριβώς πως να το μεταφράσω) όπως π.χ. να αφήνουν έξω ένα ποτήρι νερό με ένα αυγό  όλο το βράδυ της παραμονής του Αγίου Αντωνίου για να σχηματιστεί το επόμενο πρωί στο ποτήρι μια εικόνα που θα τους έδειχνε κάτι από το ερωτικό τους μέλλον.
Οι γιορτές αυτές έχουν έντονο άρωμα επαρχίας, τα παιδιά φορούν παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές. Ο κόσμος ανάβει φωτιές, στολίζει την γιορτή με  μικρές χρωματιστές χάρτινες σημαιούλες. Παλαιότερα άφηναν χάρτινα αερόστατα να πετάνε στον αέρα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό το έθιμο εχει απαγορευτεί μιας και η αλήθεια είναι ότι ήταν επικίνδυνο να προκαλούν πυρκαγιές τα αερόστατα που έπεφταν χωρίς να εχει σβηστεί η φωτιά τους.
 
receita-festa-juninaΚαι επειδή γιορτή χωρίς πλούσιο μενού δεν γίνεται, την τιμητική τους έχουν την εποχή  αυτή πλούσια χειμωνιάτικα εδέσματα, γλυκά και ζεστά ποτά (στην Βραζιλία είναι χειμώνας, βέβαια… όχι όπως εδώ)

Γλυκά με καρύδα, ζαχαρούχο γάλα, ξηροί καρποί όπως φυστίκια, κάστανα, διάφορα κεϊκ. Το καλαμπόκι, το ποπ κορν, το ρυζόγαλο, οι πουτίγκες, γλυκά με τυρί, το γάλα καρύδας, η σοκολάτα δεν λείπουν από το μενού. Θα προσπαθήσω να αναρτήσω μερικές από αυτές τις γιορτινές συνταγές, ξεκινώντας με το γνώριμο και στην Ελλάδα ρυζόγαλο αλλά … με γάλα καρύδας!


Ρυζόγαλο 

Υλικά

1 φλυτζάνι ρύζι

1 λίτρο νερό

1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

200 ml γάλα καρύδας

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

2 κρόκοι αυγών

κανέλα


Οδηγίες

Βράζουμε το ρύζι σε νερό και αλάτι. Όταν στεγνώσει το νερό από το ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας καλά.

Διαλύουμε τους κρόκους σε λίγο νερό και τους προσθέτουμε τελευταίους στο ρύζι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.  Σερβίρουμε με κανέλα

Η συνταγή δίνει 6-8 μερίδες.

2 comentários:

  1. Καλημέρα!! Να σου πω για Βραζιλιάνικες γιορτές είχα ακούσει κ δεί μόνο στα παιδικά "μαστοράκος" που βλέπει ο γιός μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας από την Ισπανία ...... vigo βλέπετε TE SIGO. Λατρεύω τις συνταγές .. , Delicious ... Σας καλώ να μοιραστείτε τις συνταγές και το blog μου ... φιλιά MARIMI

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails